Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Lun Sep 06, 2010 9:45 pm

Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
 de ce nu te-ai inscrie in registru? 
Autor Mesaj

Mesaj de ce nu te-ai inscrie in registru?
care sunt motivele pentru care nu ai fi de acord sa te inscri in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem?

Vin Feb 26, 2010 3:31 pm
Profil YIM WWW

Mesaj Re: de ce nu te-ai inscrie in registru?
ah, in sfarsit reusesc sa postez ceva :D

am o nelamurire, poate reusiti sa ma ajutati cu niste informatii. Am inteles ca la noi in tara nu se face transplant de celule stem decat daca exista o compatibilitate de 100%. Mai stiu ca aceasta compatibilitate este doar intre rude (corectati-ma daca gresesc). De aceea, pentru ca nu au donator cu compatibilitate 100%, cei bolnavi de leucemie nu au alta varianta decat sa faca transplantul in strainatate.

In conditiile astea, in care la noi nu se fac transplanturi decat cu compatibilitate 100%, la ce foloseste sa fii inscris in acest registru de donatori? Cand va aparea sansa sa poti ajuta pe cineva, donandu-i celule? Sau se constata aici compatibilitatea (care nu are cum sa fie de 100% si deci operatia nu poate fi facuta in tara) si donatorul pleaca impreuna cu cel bolnav afara, pentru operatie?

Asta ar fi singura mea nelamurire. In rest, sunt gata sa sustin campania si sa imprastii vestea, poate-poate oi convinge pe cineva sa se inscrie in registru. Si, bineinteles, daca pot ajuta in mod real, ma voi inscrie si eu cat de curand.

Lun Mar 08, 2010 3:51 pm

Mesaj Re: de ce nu te-ai inscrie in registru?
Compatibilitatea 100% este posibila si cu un donator neinrudit, sansele sunt de 1 la 200.000. De aceea, cu cat numarul donatorilor inscrisi in Registru este mai mare, cu atat sansele unui bolnav de a-si gasi un donator compatibil 100% cresc. Sansele ca un bolnav sa isi gaseasca un donator de celule stem compatibil intre rude este de sub 30%. Cei care nu au un donator compatibil intre rude, pleaca in strainatate pentru transplant deoarece doctorii din clinicile respective au acces la baza de date cu donatori voluntari si gasesc donatorii compatibili.

Ideea e ca atata vreme cat acest Registru nu are donatori inscrisi, nici cei din Ministerul Sanatatii nu vor aloca bani pentru ca acesta sa functioneze la parametrii maximi. Este un lant al slabiciunilor pe care noi incercam sa il rupem. Consideram ca in momentul in care vom demonstra ca noi, romanii, vrem sa ajutam bolnavii care au nevoie de un transplant de celule stem, si cei din Ministerul Sanatatii se vor implica mai mult si vor aloca bani mai multi pentru ca acest lucru sa fie posibil.

Intradevar, deocamdata nu se fac transplanturi de celule stem de la un donator partial compatibil, dar eu zic ca suntem pe drumul cel bun. Nici transplanturi de celule stem de la donatori neinruditi nu se faceau pana acuma, dar situatia s-a schimbat: in Timisoara s-au efectuat deja astfel de transplanturi cu ajutorul unei clinici din Viena care a gasit donatorul si a trimis celulele stem.

Lun Mar 08, 2010 4:52 pm
Profil YIM WWW
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 3 mesaje ]